#114 – Átlátszó kérdések | Hamis párhuzamok | Önkizsákmányoló civilek

#114 – Átlátszó kérdések | Hamis párhuzamok | Önkizsákmányoló civilek
Ez nem az. Szívesen.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Mivel az elmúlt hetekben viszonylag sok (+50) új feliratkozója lett a hírlevélnek, így két dolgot ismét el kell mondanom:

 1. mindenképpen vedd fel a hírlevél feladóját (info@mecsekimuzli.com) a névjegyzékedbe! Ez az egyetlen módja, hogy mindig biztosan megkapd az új számokat, ugyanis a levélszemét-szűrők néha bekavarnak,
 2. mindenképpen olvasd el, hogy pontosan mi is az a hírlevél, mire számíthatsz! Így a későbbiekben nem fog csalódás érni. A legfontosabbakat itt foglaltuk össze.

Üdv,
Ervin


#közgyűlés

Több mint negyven napirendi pont, bruttó kilenc, nettó 6 órányi közvetítés. Szerencsére az önkormányzati PécsMa írásos tudósítására megint lehet támaszkodni, így itt szokás szerint a novemberi közgyűlésnek csak a legérdekesebb, legfontosabb mozzanatait foglaljuk össze: 

 • Ahogy az előző számban (#113) is írtuk: lezárult a Modern Városok Program, így az érintett településeknek el kell számolni a megnevezett projektekkel. Pontosan még nem lehet látni, hogy Pécsnek mennyit kell visszafizetnie az államkasszába, de a legtöbbet – várhatóan 50 millió forint körüli fel nem használt támogatást – az akvapark projektből. Az előterjesztést nem tudjuk linkelni, mert csak a helyszínen osztották ki, ugyanis rendkívüli gyorsasággal kellett róla dönteni.
 • Az elmúlt két évben fokozatosan csökkent az építményadó mértéke, most egy újabb körben 65 m²-ig kiterjesztik az adómentességet. A 65 és 150 m² közötti ingatlanok adóterhe – a sávos rendszer miatt – is tovább fog csökkenni, hiszen csak a 65 m² feletti rész után kell adózni. Az intézkedés nagyjából 20 ezer ingatlant érint. Újdonság még, hogy – fideszes javaslatra – az osztatlan közös tulajdonban élők is kedvezményt, mentességet kaphatnak. (előterjesztés)
 • Új szociális támogatási formát vezet be az önkormányzat, amivel kapcsolatban az előző hírlevélben is felvetettük, hogy kissé kampányszagú, hiszen csak 2024. június 30-ig lesz érvényben. Ugyanakkor tény, hogy az infláció miatt és különösen a téli időszakban a megélhetési támogatásra sokaknak van szüksége. Közben több támogatási formánál emelik a rászorultsági értékhatárokat is. Ezek együttesen nagyjából 40 millió forint plusz kiadást jelentenek a költségvetésben. (előterjesztés
 • Kétszázezer forint egyszeri támogatást kapnak az önkormányzati cégek, intézmények és hivatali dolgozók, amire az idei költségvetésből 723 millió forintot szán a városvezetés. A vita nélkül elfogadott salátaelőterjesztésből az is kiderül még, hogy
  • 1, Biokom idei támogatását is alaposan meg kell tolni: 625 millió forinttal.
  • 2, Valamiért ebből az előterjesztésből tudhattuk meg, hogy sikeresen zárult a buszvárók üzemeltetésére kiírt koncessziós pályázat, amiben igazából nincs meglepetés, hiszen eddig is, ezután is a JCDecaux kapja a feladatot. A lényeg: továbbra is az ő citylight reklámfelületeik lehetnek majd a buszvárókban. De ehhez előbb bontani kell a régieket, ami a Biokomnak 22 millió Ft-ba kerül és az önkormányzat vállalja át.
  • 3, A Tüke Busznak újabb 125 millió forintos támogatást kell nyújtani. Sikeres a buszsofőröket toborzó kampány (16 új munkavállalót vettek fel), de erre sincs igazából fedezete a cégnek.
  • 4, Ugyancsak ebből az előterjesztésből derül ki, hogy a Hungast ismét emelést kért a Pécsi Ellátó Központtól a 23,4%-os inflációra hivatkozva. Szóval, a pécsi iskolai és szociális közétkeztetésre csak ebben a körben további 658 millió forintos emelést hagyott jóvá a Fidesz-közeli cégnek az önkormányzat, amit úgy tűnik egyelőre továbbra sem hárítanak át a családokra. 
 • Kóbor József (LMP) augusztusban (#101) lemondott a zöldbiztosi – és külön javadalmazás nélküli – pozíciójáról, így a helyére most Sajgó Györgyöt (Momentum) delegálta a közgyűlés. Ráadásul nem várt forrás is érkezett az előző előterjesztéscsomagnak köszönhetően. Mivel Nemes Balázs (Momentum) lemondott az innovációs biztosi pozíciójáról, így a március óta fel nem vett, de a költségvetésbe korábban betervezett fizetést tudják most zöld célokra fordítani. 
 • Bezár a Szivárvány Gyermekház/Pécsi Kulturális Központ, ami nem csoda, mert évek óta sűrűsödnek a problémák az épülettel, lassan életveszélyes az állapota. Az előterjesztés szerint a szervezetek és a programok egy bérelt épületbe költöznek január 1-jétől. Az 500 m²-es Radnóti Miklós u. 8.-ba, amit 5 (+5) évig használnának havi bruttó 1,2 millió forintért (+rezsi). 
 • Európai uniós támogatásból érdekes kísérletbe kezdene a város: közösségi esőkertet hoznának létre az Őz utcában. Őshonos növényekkel, zöldfalakkal, vízáteresztő területek segítségével egy új teret alakítanának ki. A város egy nagyobb konzorcium tagjaként – és az Abud Mérnökiroda kezdeményezésére – indul a 100 klímasemleges város program résztvevői számára kiírt pályázaton. (előterjesztés)
 • Bérlőre talált a Déli Ipari Park egyik 2900 m²-es, még átadás előtt álló üzemcsarnoka: a pécsi Hungaro Energy pályázatában egy 6+5 éves szerződés keretében nettó 49 millió forint/év bérleti díjat vállalt. A cég 1,5 milliárd forint, feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásból habüveggyárat alakít ki.
 • Új pályázatot írnak ki a Tudásközpont konyhájára, ugyanis decemberben lejár a jelenlegi üzemeltető (Zoba Trend/Teleky Bistro) szerződése. Korábban nettó 750 ezer Ft havi bérleti díjat kellett fizetniük, azonban a koronavírus-járvány következményeként ezt az összeget nettó 400 ezer Ft/hó díjra vitték le. Az új bérlőtől már havi nettó 900 ezer forintot vár majd el a város az előterjesztés szerint.

Trash

Az ügyeletes felkérdező szerepben láthatóan kicsit kellemetlenül érzi magát az egykori jobbikos Hencsei Zsolt, de ez a közgyűlés sem maradhatott „ügy” nélkül. Hencsei szerint „nagyságrendileg 40 millió forint közpénzt” kellene visszafizetnie Ruzsa Csabának, mert az alpolgármesteri pozíció összeférhetetlen a Focus Ventures-től kapott havi bruttó 200 ezer forint „fizetésével”. A kérdésnek álcázott állítás gyorsan megjárta az állami és a helyi propagandát, a válasz közlésével már nem serénykedtek a médiamunkások. Pedig volt válasz. A lényeg röviden: a Pécsi Városi Tőkealap tanácsadói bizottságába az önkormányzat delegálta Ruzsát (és mellette a fideszes Csizmadia Pétert). A konzultánsi munkájukért a Focus Ventures Zrt.-től kapott összeget fel is tüntették a vagyonbevallásukban (#22). Ruzsa szerint a feladat egyáltalán nem volt összeférhetetlen, ezt az önkormányzati törvény is megengedi. Egyébként az is érdekes, hogy Hencsei – aki a Focus Ventures Zrt.-re következetesen, mint kft-re hivatkozott – vajon, hogyan számolta ki azt a „nagyságrendileg 40 millió forintot”, hiszen semmilyen matekkal nem jön ki ez az összeg.

♠️
Bónuszkontent: A Focus Ventures a Magyar Fejlesztési Bank leányvállata, ami az elmúlt években országszerte városi tőkealapokat hozott létre. Ezekbe az önkormányzatok képviselőket delegáltak. A tőkealapok célja a helyi vállalkozások ösztönzése volt. A múlt idő azért indokolt, mert ezeket az MFB még tavasszal szép csendben felszámolta. Ráadásul a Focus Ventures éppen kedden kapott új feladatot: egy friss rendeletnek köszönhetően védelmi ipari tőkealapként működik majd a kaszinómilliárdos-miniszter Szalay-Bobrovniczky Kristóf felügyeletével. Ezekután, talán nem csoda, hogy kíváncsian várom: a fideszes lejáratókampányt vajon tényleg ezen a vonalon viszik tovább, akik elkezdték?

#hájper

Ennél nem is lehetne nyilvánvalóbb a párhuzamos valóságok létezése: a fideszes Pécs Aktuál szerint egy nemrég lefolytatott nyílt közbeszerzés (amire három ajánlat érkezett) ugyanaz a gyakorlat, mint amikor a Fidesz-érában haveri-családi cégektől, titokban vásárolt gumiabroncsokat a Tüke Busz. De kezdjük az elején.

Harmincmillió forint elkövetési értékű problémácska miatt pótmagánvádas ügy kezdődhet hamarosan a Tüke Busz korábbi gumiabroncs beszerzéseivel kapcsolatban a PécsMa szerint. A vád szerint a Tüke Busz korábbi vezetőjének családi érdekeltségein keresztül érkeztek a gumiabroncsok az önkormányzati céghez, a közbeszerzési szabályok kikerülésével. A gumiszállító céget csupán az internetes árai alapján választották ki, mint legjobb pályázót. Azonban ez a cég egy másik, szintén a Fideszhez és a Tüke Busz vezetéséhez köthető cégtől vásárolta a gumikat.

A PécsMa cikke után a Pécs Aktuál válaszcikkében időhúzásnak és kamuügynek nevezi a küszöbön álló pert. Sőt, szerintük a korábbi, verseny nélküli gyakorlat párhuzamba állítható az idén lefolytatott nyílt közbeszerzésekkel. Azokkal, amiknek nem csak a dokumentációja, a beérkezett ajánlatok, de az aláírt szerződés is szabadon elérhető. Vak is látja, tök ugyanarról van szó! Bár az önkormányzat valamiért nem így látja, és hosszabb közleményében el is magyarázzák, hogy miért arcpirító a párhuzam.