#130 – Erőtlen kiállás | Meglepő szakadás | Beszélőre hívás

#130 – Erőtlen kiállás | Meglepő szakadás | Beszélőre hívás
A nyitóképen ezúttal NEM egy pécsi postaládát rejtettem el

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal minden feliratkozó a teljes hírlevelet kapja.


#aszerk.

Ismét nyitott szerkesztőségi ülésre készülünk. Ha szeretnél te is beleszólni a Mecseki Müzli jövőjébe, akkor válts előfizetésre! Ha már előfizetésre, pláne támogatói előfizetésre váltottál, akkor bejelentkezés után el tudod olvasni ezt a bejegyzést és regisztrálni is tudsz. Sok szeretettel várunk!

Köszi, 
Ervin


#nagykötőjel

– DENORMALIZÁL: Pszichológusok és pszichiáterek kötelező szakmai továbbképzésén elhangzott uszító propaganda és szakmaiatlan előadások miatt indított petíciót a résztvevők egy része. A PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika segítő szakembereknek szervezett szakmai, szinten tartó képzése január 25-e és 27-e között zajlott. A szakmai felháborodást egyetlen blokk előadásai váltották ki, ahol többek között LMBTQ zászlót állítottak párhuzamba szovjet és antifasiszta szimbólumokkal, miközben szovjet mozgalmi dalokat játszottak, valamint túlsúlyos embereken és nemi szerepeket kutató elméletalkotók kinézetén gúnyolódtak az előadók. A résztvevők beszámolói szerint a súlyosan szakmaiatlan és etikátlan programok ellen indítottak petíciót, amit eddig 258-an támogattak.

Az egyetem szerint a gyűlöletkeltés nem lehetett az előadók szándéka, azokat szakmailag elismert előadók tartották. Ráadásul „az egyetem vezetése nem szól bele az egyes tudományos képzések, konferenciák előadóinak és témáinak összeállításába.”

– KIEXPEDIÁL: Közös szakmai állásfoglalást tett közzé mind a négy hazai gyógyszerészképző intézmény dékánja, a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” koncepció ellen. A négy intézmény (DE, PTE, SOTE, SZTE) állásfoglalásának előzménye a Magyar Közlönyben februárban megjelent belügyminisztériumi rendelet. Ez alapján 2024 májusától nem kell minden esetben jelen lennie gyógyszerésznek a nyitvatartási idő alatt. Elegendő lesz, ha a szakember negyedórán belül elérhető valamely hír- és távközlési eszközön. Az intézmények állásfoglalása szerint a gyógyszerészek személyes közreműködése alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági érdek, így a szakember jelenléte nélküli gyógyszerkiadásnak beláthatatlan egészségügyi kockázata van.

💡
Az elmúlt másfél évtized egyik legnagyobb tanulsága, hogy a szakmai érvek erődemonstráció nélkül nem sokat érnek a NER-ben, de úgy tűnik ez még mindig nem elég egyértelmű. 

– ÁTKONZULTÁL: Idén 4,8 millió forinttal több fizetést kap éves szinten a Miniszterelnökség tanácsadójakánt Szili Katalin. A K-Monitor bejegyzése szerint 2024-ben 18,5 millió forintra emelkedett a miniszterelnöki megbízott tavalyi 13,7 millió forintos fizetése. Ezt a tevékenységét korábban kicsit más megnevezéssel látta el az egykori MSZP-s politikus, úgy viszont összeférhetetlenség miatt Szili nem maradhatott volna a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumában. Egy kis trükközéssel az összeférhetetlenség feloldódott: a miniszterelnökség szerint már polgári jogviszonyban látja el lényegében ugyanazt a feladatot. Illetve, a már KDNP-s politikusnak nem csak a politikai közössége, de idén a feladatköre is megváltozott: így a „határon átnyúló autonómia” helyett már „határon túli autonómia” ügyekben is tanácsot adhat. Nóvum! A PTE azt is trükkösen közli csupán, hogy a kuratóriumi tagok mennyi fizetést kapnak különféle jogcímeken: a pontos összegeket kérdésre sem szokták személyekhez hozzárendelni, és ha valaki tudni szeretné, akkor bizony matekozni kell.

Szili nem az egyetlen kormánypárti politikus az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumban: tagja még Decsi István, volt pécsi fideszes alpolgármester, aki jelenleg a PTE kancellárja, valamint Mikes Éva, volt országgyűlési képviselő is.

– MEGPROTESTÁL: Még ma (márc. 7.) is folytatódik a sztrájk a Tüke Busznál. Az előzőekhez hasonlóan a pécsi busztársaság most is elégséges szolgáltatást nyújt a sztrájk alatt, ez azt jelenti, hogy a négy nap alatt akár 667 járat is kimaradhat, ezeket itt lehet megnézni. A Szolidaritás Autóbusz Szakszervezet (SZAKSZ) viszont egy kommentjében beismerte, hogy ténylegesen nem tudják elérni az összes lehetséges járat kimaradását, mert a másik szakszervezetben lévő vezetők közül sokan felveszik a munkát. A szakszervezeten kívüliekről nem is beszélve.

Közben joggal való visszaéléssel is megvádolta a SZAKSZ a Tüke vezetését kedden. Állításuk szerint a cég megvált egy próbaidős sofőrjétől, aki szintén részt vett a sztrájkban. Habár a próbaidő alatt nem is kell indokolni az elbocsátást, a szakszervezet a többi dolgozó megfélemlítését látja benne, és egy lehetséges pert is emlegetett. Információink szerint valójában más okokból szüntették meg buszvezető munkaviszonyát. Hogy melyik félnek van igaza egy esetleges jogi eljárás során derülhetne ki, amennyiben nem csak kommunikációs eszközként használják a próbaidős dolgozó elbocsátásának a tényét.

A SZAKSZ által szervezett munkabeszüntetés célja a buszvezetők órabérének további 1,5%-os emelése. A szakszervezet így összesen 20%-os növekedést szeretne tavalyhoz képest. A SZAKSZ posztjában azzal fenyegette az önkormányzatot, hogy ha továbbra sem engednek, akkor a szakszervezet vissza fog térni az eredeti 25%-os követeléséhez. 

💰
A Tüke Busz pénzügyi nehézségeit ebben a cikkünkben dolgoztuk fel. | mecsekimuzli.com
🛴
Elindítja az úgynevezett Connect szolgáltatást az elektromos rollereket üzemeltető Hopp: legalább negyedéves Tüke Busz bérlettel 10%-os kedvezményt adnak az utak árából. Az igénylés egyelőre elég manuális, fotót kell küldeni a cégnek a bérletről. | HOPP/FB

– ÁTKOMPONÁL: Nem dirigálja tovább folyamatosan teltházzal előadott Carmina Buranát Bogányi Tibor a Magyar Állami Operaházban, mert főigazgatói utasításra ketté kellett volna vágnia a darabot. A Pannon Filharmonikus Zenekar volt vezető karmestere vasárnapi Facebook-posztjában azzal indokolta döntését, hogy arra szakmai egyeztetés nélkül utasították. A vezetés indítéka meglehetősen prózai: a büfé bevételét növelni kell. Bogányi szerint a Carmina Burana ereje az egységében és a feltartóztathatatlanságában rejlik, és a szünet nem felel meg a rendezői koncepciójának.

Válaszul az operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter kedd reggel az ATV Start műsorában elmondta, hogy jó viszonya van Bogányi Tiborral, majd a „baloldali sajtó” őszinteségének bírálása után egy „kampányeseménynek” és „felfújt, rossz viccnek” nevezte a karmester vádjait. Ókovács hangsúlyozta, hogy minden erejével a bevételeket szeretné növelni, és szerinte teljesen elfogadott szokás egy szünet beiktatása.

Az Operaház dolgozói március 19-étől határozatlan idejű sztrájkba kezdenek, mert béremelést szeretnének. Ókovács Szilveszter úgy látja, hogy ezt neki el kell hárítania.

– BEOBSTRUÁL: Elmaradt az újabb szembesítés a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) volt vezérigazgatója ellen indított pótmagánvádas bűntetőeljárás hetedik tárgyalási napján. Szentgyörgyi Dávidot még 2019-ben váltotta le a városvezetés, azóta a PVH ügyei miatt több feljelentés is indult. A nyomozóhatóságok rendre nem találták elég megalapozottnak a gyanúkat, így úgynevezett pótmagánvádas eljárások indultak. Ezek jellemzője, hogy a magánvádlóknak vagyis jelen esetben a PVH jogi képviselőinek van bizonyítási kötelezettségük. Bár a korábbi tárgyalások és a tanúk meghallgatása alapján viszonylag egyértelmű kép rajzolódik ki a gyanús szoftverbeszerzés és marketinges szerződés körül, a bíróság nem könnyíti meg a vád dolgát. Több tanú (a céget átvilágító jogász, a Dubajban élő kulcsfigura, közbeszerzési tanácsadó) meghallgatásáról szóló indítványt is elutasították, így elképzelhető, hogy májusban a következő tárgyalási napon ezek nélkül hirdetnek ítéletet.#2024

Kevesebb meglepő hír létezik, annál hogy a KDNP valamiben egyetért a Fidesszel, de mivel formailag mégiscsak két pártról van szó, így fel kell valahova jegyezni: a helyi kereszténydemokraták is Csizmadia Pétert támogatják a közelgő polgármesterválasztáson. Sőt, két jelöltjük is van az egyéni választókerületekbe. Az egyik Kamarás Péter, akinek valamiért még mindig nem érhető el a vagyonbevallása. A másik az ifjú titánként emlegetett Matheovits László, akinek Keresztes László Lóránt szerzett néhány kellemetlen percet

A hír egyetlen érdekes vetülete, hogy a Fidesz–KDNP–ÖPE-szövetség harmadik tagja még nem nyilatkozott a terveiről. Kővári János – aki sokáig versenyben volt a Fidesz polgármester-jelöltjeként – legutóbb csupán annyit mondott a kérdésemre: „a külön indulásunk latolgatását meghagynám az újságíróknak”.


#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen az Uránia mozi falképének részlete látható. A lépcsőház falán található freskó Gebauer Ernő nevéhez fűződik. A pécsi festő alkotása díszíti az Apolló mozi és a Park mozi mellett, az 1936-ban átadott Uránia mozi belső terét is. 

Az Uránia államosítása után, 1960-ban a falfestményt pvc-burkolattal, majd műbőrrel és farostlemezzel is letakarták. A mozi 2000-es felújításakor került le a burkolat a falakról, azóta szinte folyamatosan látható újra a Gebauer-freskónak ez a részlete. 

📸
A rovatot a Pécs Története Alapítvány támogatta. 

#köz.ügy

 • A nemi sztereotípiák, elvárások erőteljesen meghatározzák a gyerekek jövőképét, ezért nem mindegy, hogy az oktatásban hogyan jelenik ez meg. A szakértői beszélgetést szülőket, pedagógusokat és fiatalokat segítő programok bemutatója március 12-én, 17 órától lesz a Szabadkikötőben. | FB
 • Még péntekig (március 8.) lehet pályázni az idei pécsi civil keretre (40 millió Ft). Minden ezzel kapcsolatos dokumentáció a város oldalán érhető el. | pecs.hu

#idézett

A kiutazó turizmus gyorsan be fog indulni, a beutazó turizmus pedig attól függ, hogy milyen kampányokat tudunk Dél-Németországban indítani és azokat ki fogja finanszírozni. Önmagában egy reptér nem generál sok turistát, ha nem ismert a régió. Sajnos ki kell mondanunk, hogy egyelőre kicsi az ismertségünk, ezen biztosan sokat kell dolgozni a közeljövőben.

– Vétek Jánosné turisztikai szakember, a Tensi Pécs utazási iroda vezetője | pbkik.hu


#ajánlott

 • Kézműves és termelői vásár lesz március 7–9. között az Árkádban. A szervezők szerint a harminc kiállítóval jelentkező esemény célja a helyi kultúra és a hagyományok bemutatása. 
 • Az Országos Keriámiaiművészeti Triennálé március 9. és április 21. között várja a látogatókat az m21 Galériában (Zsolnay Negyed). A kiállításon 100 alkotó több mint 200 művét tekinthetjük meg. Újdonság, hogy az eddigi műfajok mellett idén a „dizájn” önállóan jelenhet meg, így fiatalabb alkotók művei is teret kapnak.

#szeletek

– Szüléssel foglalkozó sorozatunk befejező részében a Mecseki Müzli első saját rendezvényéről számolunk be, amin egy dúla, egy jogász és egy pécsi anyuka beszélgetett. Az esemény moderátora Kapás Réka, a korábbi cikkek szerzője volt. | mecsekimuzli.com

– „Csak azért, mert szabadságot adunk a tanároknak, nem lesz jobb. Azért nem, mert a pedagógus társadalom jelentős része nem ebben szocializálódott” – mondta Bosák Levente a TASZ rövidfilmjét követő beszélgetésen, amiről itt számoltunk be. | mecsekimuzli.com

– Valódi gyermekvédelmet követeltek civilek gyertyás felvonulásukat követően. A Széchenyi téri rendezvénynek több erős mondata is volt, ezeket emeltük ki. | mecsekimuzli.com


#gyűjtő

 • Közös nyilatkozatot adott ki a Leőwey hatvan tanára, mivel a nem pedagógus dolgozók kimaradtak a béremelésből. | pecsma.hu
 • Jogerősen börtönre ítélték egy pécsi alapítványi vezetőt mivel jóvátételi munkások megvesztegették. A büntetés végrehajtással szerződésben álló szervezet vezetőjét korábban ki is tüntették a tevékenységéért. | birosag.hu
 • Elindulnak péntekenként a bicibuszos konvojok, a mozgalom pécsi indításakor együtt tekertünk a gyerekkel az iskolába, amiről videó is készült. | pecsma.hu
 • Magyarországon belül megint világhírű lett a pécsi kesztyű: ezúttal a Dűne 2 színészei hordhattak néhány jól sikerült darabot. | pbkik.hu
 • Megújult a városi sportcsarnok, átadták. Nem volt egyszerű a projekt, majdnem el is bukta a város a fejlesztésre nyert összeget. | psnzrt.hu
 • Közös projektben vizsgálja a PTE és a Tettye Forrásház a hidrogénelőállítás lehetőségeit. | univpecs.com
 • Karcagról indul és Pécsen ér véget a Tour de Hongrie biciklis verseny. | pecs.hu
 • Többet szeretne unokázni a város egyik meghatározó keramikus művész, így Nagy Márta 29 év után Budapestre költözik. Búcsúinterjú és fotóesszé | jelenkor.net

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Oszd meg Facebookon vagy ahol szeretnéd!
 3. Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! » ITT