#25 – Furcsa pillanatok | Meglepő befutók | Tavaszi tekercsek

#25 – Furcsa pillanatok | Meglepő befutók | Tavaszi tekercsek
vs. nem hirdető újság -» -»

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ez egy ingyenes szám: a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Ha nem is óriásit, de megint ugrott egyet a feliratkozók száma. Ezért elsősorban az újaknak mondom: itt elolvashatjátok, hogy mi is ez a mecseki müzli.

A hűséges olvasóknak pedig köszönöm az ajánlásokat! Mivel nem hirdetek, és egy ideig online nem is fogok (#24), ezért most így jönnek az új feliratkozók. És én kifejezetten örülnék is, ha személyes ajánlások alapján, elsősorban továbbküldéssel terjedne a hírlevél! Az elégedett olvasónál jobb reklám nekem nem is kell.

A növekedés pedig azért fontos, mert így lesz minél előbb fenntartható a hírlevél. Egyébként jó úton haladunk: ha nyár elejére kétszer ennyi feliratkozó, előfizető, támogató lesz, akkor hosszú távon is biztosítva van a hírlevél jövője. Szóval, köszönöm, ha továbbítod valakinek az ingyenes hírlevelet!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– S03E03: A hónapban másodszor, de ezúttal már nem csak egy, hanem 19+1 napirendi pont miatt jöttek össze a városatyák kedden. Csak a legfontosabb témákat, legérdekesebb mozzanatokat emelem ki, a teljes felvétel itt nézhető vissza, a PécsMa szöveges közvetítése itt olvasható.

 • Az Oltalom Karitatív Egyesület ellen indított NAV-os akció miatt a DK szolidaritásvállalási gesztust kezdeményezett, amiben a kormánypárti képviselők nem vettek részt. (A témában remek összegző jegyzet jelent meg az önkormányzati PécsMán is.)
 • A legnagyobb – de így is viszonylag rövid – vita a 2021-es költségvetés körül alakult ki, amit valószínűleg utoljára igazítottak. Jellemzően nem tartalmi síkon fogalmazódtak meg kritikák – és akkor finoman fogalmaztam. A számok mindenesetre beszédesek: nincs olyan borzasztó anyagi helyzetben a város, mint azt tavaly várni lehetett, de több kormányzati kompenzációra, és persze az elvett bevételekre szükség volna. És az sem lenne baj, ha nem kellene idén is kifizetni a korábbi kölcsön törlesztőjét az államnak. Ezekért aláírásgyűjtés is indult.
 • A közgyűlés legfurcsább pillanatát Kővári János felszólalása hozta el. Az új vásárcsarnok műszaki ellenőri szerződésének módosításáról szóló előterjesztésnél megkérdezte a polgármestert, hogy a 276 millió forinttal dráguló kivitelezés kapcsán eddig miért nem jelentette be a város a ráemelési igényét az irányító hatóságnál? Erre pedig nem csak, hogy választ nem kapott, de mind a polgármester, mind Ruzsa Csaba alpolgármester úgy tett mintha a kérdés el sem hangzott volna. Ennek a hátteréről megkérdeztem a városvezetést, de egyelőre nem kaptam választ. Mindenesetre, nekem úgy tűnik, hogy azért nem nyújtották be még az igényt, mert ahhoz előbb azt a szerződésmódosítást kellett elfogadni, amit most tárgyaltak. Idézem az előterjesztésben olvasható álláspontot: „Figyelemmel arra, hogy a műszaki ellenőri feladatok szervesen kapcsolódnak a kivitelezési feladatokhoz, az e két feladat kapcsán releváns többlettámogatási igényt egyszerre szükséges benyújtani az Irányító Hatósághoz". Azonban ezeknek a körülményeknek, feltételeknek a részletezését nem találtam az előterjesztésben.
 • Csaba István, MSZP-s képviselő hosszú kérdést intézett Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezetőhöz. A tartalma igazából teljesen irreleváns és egy mondatban összegezhető: Csatlakozik-e helyi Fidesz a városvezetés fentebb is említett aláírási kampányához? A lényeg a kérdésfeltevésen van, ami leginkább gyakorlásnak tűnt. A parlamentben szoktak egymásnak ennyire valószínűtlen költői kérdéseket feltenni a képviselők. A gyakorlásra pedig Csaba István hosszabb távú politikai pályafutása miatt lehet szükség. A képviselőt az MSZP a közös ellenzéki listára is előterjesztette, de valószínűleg nem fog végül szerepelni rajta, mivel az MSZP-Párbeszéd összesen 8 helyet kaphat. Azonban a gyakorlás mindenképpen jó dolog, felszólalni – például – politikai államtitkárként is tudni kell.

– ESZTERGÁR: A történészek, a téma ismerői abban nagyjából egyetértenek, hogy Pécs egykori polgármestere, Esztergár Lajos a második világháború alatt cserbenhagyta a városlakók egy részét. Részese volt a zsidótalanításnak, ami az érdemeit is zárójelbe teszi. Mindezek ellenére még mindig utca és családsegítő szolgálat viseli a nevét. A polgármesterről elnevezett városi szociális díjat viszont 2021-ben már nem az ő nevéhez kötve adta át a városvezetés. Ugyanakkor hivatalos változtatás még nem történt, a jogtárban, és a város oldalán is még mindig ez az elnevezés szerepel. Ráadásul éppen a legutóbbi közgyűlésen, a témát még alpolgármesterként politikai szintre emelő, Bognár Szilvia kérdésére Péterffy Attila is elmondta, hogy a szándék megvan a változtatásra. De ez több időt vesz igénybe, és vélhetően társadalmi párbeszéd után történhet meg.

A szakmai konszenzus viszont sok mindenben adott, és ugyanezt a megközelítést, azaz a tájékoztatást, és a legtöbben pont a társadalmi párbeszédet hirdeti, mivel a sima átnevezések gyorsan kiüresedhetnek. Erre a hétvégén tartott Tereink emlékezete című konferencia is rámutatott, ahol Esztergár kiemelt téma volt. A teljes felvétel itt nézhető meg, de a Jelenkor és az UnivPécs is nagyon jó összefoglalót írt róla.

- CSAKAZÉRTIS: A kormányzat szinte betarthatatlan követelményekkel próbálja megakadályozni, hogy a tanárok sztrájkolhassanak, ami viszont a tanárok ellenállását egy új síkra terelte. Országszerte egyre több a polgári engedetlenségi akció: sok intézményben nem veszik fel a tanárok a munkát. Van, ahol a technikai dolgozók is csatlakoznak a kiálláshoz. A szervezők térképre is teszik a tiltakozásban érintett intézményeket. Pécsről egyelőre csak a Leőwey Klára Gimnázium két tanára nem vette fel a munkát, de egy közös akcióban többen is demonstráltak. A sztrájk okairól, az oktatás helyzetéről ebben a podcastban beszélgettem Vatai Évával, akit néhány hete a kormánypárti propagandisták (#22) megpróbáltak lejáratni, ami aztán eléggé fordítva sült el.


#2022

Múlt héten összegyűjtöttem, hogy kik indulhatnak a pécsi egyéni választókerületekben, viszont azóta frissíteni is kellett a listát, mert további jelöltek bukkantak fel. Ráadásul azóta a Mi Hazánk mindkét jelöltjét nyilvántartásba vette (1, 2) a választókerületi választási bizottság, igaz a Baranya 02-ben induló Ipacs Sándornál rekordszámú érvénytelen aláírást találtak: 148-at.

A minimális 500 aláírást láthatóan még ennél is többen leadták, de az ő indulásuk még nem biztos, csak a bejelentés történt meg. Ami figyelemre méltó fejlemény, hogy a Kutyapárt, aminek mégiscsak van valamilyen szervezete és szervezettsége, még mindig nem adta le Baranyában az ajánlóíveket, míg a függetlenként induló Bognár Szilvia és Hencsei Zsolt igen.

+ A választás oldalán itt lehet követni a helyi fejleményeket: Baranya 01. és Baranya 02.

+ A Szabad Európa itt összegezte a legfontosabb tudnivalókat a kampányidőszakról.#ingyenreklám

Először kicsit meglepődtem, hogy a QAnon mozgalom általában rejtőzködő hívei már a pécsi Árkádban is összeesküvés-elméleteket fognak gyártani. De aztán kiderült, hogy vietnámiak, Ázsia lecsójában, a tavaszi tekercsben utaznak, és különben is „Quán Nón"-nak hívják a helyet.

Minden a helyén van

A létezése azért ért meglepetésként, mert nagyon ritkán járok oda, vagy buzdítok bárkit arra, hogy az Árkád ételudvarában fogyasszon bármit. Szóval fogalmam sincs, hogy pontosan mióta működik a hely, de miattuk most úgy érzem, van miért odamenni (esetleg sokkal drágábban rendelni). Ugyanis az átlagos ázsiai gyorséttermek sokaságából több szempontból is kiemelkedik a Quán Nón. Egyrészt a fogások nincsenek a pultban, hanem jórészt frissen készülnek, ezért várakozni is kell (általában 10-15 perc). Másrészt vállalható a minősége, ami a szűkebb kínálatból is következik.

Amúgy persze megengedőbbnek kell lenni ebben az ázsiai street food (?) kategóriában, hiszen kompromisszumok, a lehető legszélesebb közönség igényeinek kiszolgálása nélkül elég nagy lenne a rizikó. De itt úgy tűnik, hogy kevés ilyen meghasonulásra volt szükség. Talán tartunk már ott, hogy még autentikusabb ázsiai ízekre is lesz tömegigény Pécsen?

És még úgy is nagyon pozitív a véleményem hogy a leveseiknek egyáltalán nem vagyok a rajongója. A legnagyobb bajom, hogy az alaplé túl jellegtelen, és a betétek sem húzzák fel. Viszont a szilárd fogások, mindezt helyreteszik.

Legutóbb a grillezett bőrös császárhús, risztészta, saláta kombót kóstoltam (helyben 1790 Ft), ami frissen és jól volt elkészítve, vállalható a minősége, de ennek is simán lehetne karakteresebb a fűszerezése. A tészta kicsit sok, a zöldség pont elég.

Viszont a signature kaja, és ami eddig mindig meggyőzött: a tavaszi tekercs. Megkockáztatom, most ez a legjobb a városban. Ízletes, ropogós, és egy könnyű ebédnek –nekem – pont jó adag. A mellé kínált édes chiliszósz egyáltalán nem tesz hozzá, inkább egy kis szójaszósz passzolna, de helyben Srirachát is lehet rá locsolni. Elbírja.

Quán Nón, Árkád Pécs, H–Szo: 9.00–20.00, V: 10.00–18:00


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Vilt Tibor Prométheusz című szobra a 400 ágyas mögötti parkban található. A város egyik legjobb, legkifejezőbb köztéri alkotását 1967-ben avatták fel, a 2010-es évek közepén kissé áthelyezték. Ezt a szöveget mindenképpen ajánlom róla.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

Khaled-Abdo Szaida színházi dramaturg, író, rendező három jelenetében Várnagy Kinga és Matta Lóránt mutatnak be néhány tipikus élethelyzetet csütörtökön, 17 órától a Bóbita Bábszínházban. A „Mindig anya marad otthon”, az „Egy kicsit hideg lesz” és a „Szendvics” című jelenetekben a közös szál a nők teherviselése. A felolvasószínházat beszélgetések követik Veiszer Alinda vezetésével, a közreműködők Nagy Tímea (Manza műhely, szociális munkás, pszichodráma asszisztens), Kleisz Teréz (Pécsi Közösségi Alapítvány, szociológus (PTE) és Bodor Andrea Lili (pszichológus, gyakorlati tapasztalattal a családi és női problémák terén) lesznek. Az eseményt online is lehet követni. | Friderich Ebert Stiftung


#gyűjtő

 • Tasnádi Zsófia kapta az idén először átadott Lénárd Kata-díjat. A Pécsi Közösségi Alapítvány egyúttal Külön(c)-díjat is kiosztott, rögtön kettőt: Bokrétás Ildikónak és Kiss Mónikának. | PKA
 • Orfű polgármesterével és az akvapark új tulajdonosának képviselőjével egyeztetett Péterffy Attila, az esetleges újranyitásról, ami nem is csoda, mivel a pécsi akvapark a kanyarban sincs. | Péterffy/Facebook
 • „1692. Péts Várossa tartományban, sok rendbeli Éghi jegyek láttattak-meg, kinek effectusát a’ jo Isten tudgya.” – aki egy ilyen idézet után nem kattint az magára vessen. | Pécsi Egyházmegye
 • Állami forrásokkal pártkampányt segíteni súlyos jogsértésnek számít, mégis sokan legyintenek már rá. Heindl Péter nem. | Szabad Pécs
 • Csizi Pétert is meghallgatja a bíróság, de még Bánki Erik beidézésére is sor kerülhet a Volvo-gate-perben, ami március 2-án folytatódhat. | PécsMa
 • Áldozathibáztatástól az áldozatsegítésig – hosszú út volt, amit a BMRFK megtett, na. Biztos, ami biztos az új videó alatt is le vannak tiltva a kommentek. | Police.hu
 • Sikkasztás és hűtlen kezelés a gyanú, ugyanakkor a rendőrség szerint nincs semmi látnivaló, beszüntették a nyomozást. Pótmagánvádas eljárás jöhet, 158 millió forint a tét. | Népszava

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth