#75 – Menzáról menzára | Megyéről vármegyére | Apáról fiúra

#75 – Menzáról menzára | Megyéről vármegyére | Apáról fiúra
A szándék nem elég, ha mindig meg szeretnéd kapni a hírlevelet, akkor vedd fel a feladót a névjegyzékedbe!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Múlt csütörtökön a Pécsi Közösségi Alapítvány tartott támogatói, közösségi estet, amire engem is meghívtak. A meghívás nyilván nem csak nekem szólt, hiszen azért lehettem ott, mert az előfizetésekből származó bevételek 10%-át minden hónapban a PKA-nak utalom tovább. Szóval, inkább csak képviseltem a mecseki müzli előfizetőit, akik lehetővé teszik a hírlevél működését és még jótékonykodnak is.

Üdv,
Ervin


#kispont

Ugyanaz az ebéd háromszoros áron? A közétkeztetésben ez sem lehetetlen. Az persze nem meglepő, hogy országosan és Budapesten is rendkívüli mértékben drágultak a menzák. Viszont a pécsi önkormányzati fenntartású intézményekben 2019 óta nem nőttek a közétkeztetési díjak. A városvezetés szerint egyelőre nincs is olyan szándék, hogy továbbterheljék a családokra az áremelést. Az idei költségvetést is ebben a szellemben tervezték. Ugyanakkor, a menzák esetében a szülők által fizetett összeg csak az egyik eleme a szolgáltató felé fizetett teljes díjnak. A szolgáltatói árak pedig nyilván Pécsen is emelkedtek, így a másik két összetevő, vagyis az állami normatíva és az önkormányzati hozzájárulás már 2022-ben is emelkedett.

A helyi közétkeztetési piac legnagyobb szereplőjének, a Hungastnak tavaly tavasszal is sikerült 10%-os emelést érvényesítenie. Ez a 2012 óta érvényben lévő tízéves szerződésre vonatkozott, ami nyáron lejárt. Azonban az új közbeszerzést is a Hungast nyerte (#18) és ezzel a Fidesz-közeli cégcsoportnak újabb 5+5 évre sikerült bebiztosítani a pécsi közétkeztetési piac legnagyobb falatát. Az új szerződés júliusban lépett csak érvénybe, de a szolgáltató már júniusban jelezte (pdf), hogy 2022 szeptemberétől 10%-os díjemelést tart indokoltnak. Erre a közgyűlés csak év végén bólintott rá (#66), visszamenőleg is befogadva az emelési igényt. Ez éves szinten bruttó 240 millió forint plusz kiadást jelent a városi költségvetésnek, amit – ahogy írtam is – vita nélkül fogadtak el.

A szülők által fizetett és gyerekekre vetített számokat nézve: a városi óvodákban bruttó 432 Ft/nap a teljes árú ellátás, de jogosultság esetén kedvezményeket is igénybe lehet venni. Általános iskolákban a napközis ellátás 508 Ft/nap, a tízórai és ebéd kombináció pedig 432 Ft/nap áron vehető igénybe.

A nem önkormányzati fenntartású intézményekben ennél magasabb árakkal találkoznak a szülők. Ilyenek például a PTE gyakorló iskolái, ahol szintén a Hungast szolgáltat. Az 1-es gyakorlóban a 2022/2023-as tanévben a napközis ellátás például 1032 Ft/nap árról indult. A 2-es gyakorlóban pedig éppen február 1-től jelentettek be áremelést: itt 1683 Ft/nap áron lehet a napközis ellátást igénybe venni. Vagyis ugyanazért az ellátásért, ugyanazokért a fogásokért most már háromszorosát fizetik a szülők az egyetemi fenntartású iskolában, mint egy önkormányzatiban.

A pécsi közétkeztetési piacon egyébként más, sokkal kisebb szereplők is jelen vannak. A német nemzetiségi önkormányzati fenntartású Koch Valéria Iskolaközpontban a Mevid szolgáltat. Itt például az általános iskolai alsó tagozatosok napközije naponta 787 Ft-ba, míg a felsősöké 800 Ft-ba kerül a szülőknek. A pécsi egyházmegye pedig saját közétkeztetési céget működtet Mannza néven.


Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth