#81 – Francia érzések | Importált trollkodások | Megoldandó problémák

#81 – Francia érzések | Importált trollkodások | Megoldandó problémák
Előfordul, hogy meglátok egy pécsi postaládát és beleszeretek.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Hosszú lett a hírlevél – még az ingyenes is – szóval nem rabolnám senki idejét egy teljesen feleslegesen hosszú bevezetővel.

Üdv,
Ervin


#kispont

A márciusi közgyűlés tizenegy és fél órás közvetítésébe itt lehet belenézni, és bár lehetetlen feladatnak tűnik egy ilyen megalkotása, szerencsére van szöveges összefoglaló is a PécsMa jóvoltából. A hírlevél további részeiben is utalok majd egy-két mozzanatra, itt most csak a legérdekesebb pontokat emelem:

  • Az előző közgyűlésen még elnapolták az új közterület-használati díjakat is bevezető előterjesztést, és az ezzel kapcsolatos kérdéseimre sem kaptam választ, viszont a halasztás oka legalább részben kiderült. Az immár elfogadott módosítás a Blinkee e-robogóira továbbra is vonatkozik, pedig közben kiderült, hogy idén stratégiai okokból Pécsen el sem indítják a szolgáltatást. A rendeletből viszont kikerült az e-rollerek után fizetendő hasonló tétel. Ugyanakkor, egy másik előterjesztést elfogadva (pdf) pályázat kiírásáról döntöttek: e-roller szolgáltatót keres a város, amelyik a PécsiKét is üzemeltető Biokommal együttműködve jöhetne a városba kezdetben 100 darab rollerrel. Szegeden egyébként hasonló konstrukcióban működik a Lime, de Pécsen a buszos közlekedéssel (díjkedvezmények formájában) is összehangolnák a szolgáltatást.
  • Hatalmas déjà vu-je lehetett a közgyűléseket rendszeresen figyelemmel követőknek, ugyanis ismét előkerült a Magyarürögi-vízfolyás ügye és ezúttal már sikerült is a kivitelezői szerződés felbontásáról szóló határozatot elfogadni. A fideszes és egyéb ellenzéki képviselők ugyanazokat a kritikákat fogalmazták meg, mint korábban, és ugyanolyan válaszokat kaptak, mint két hónapja. Viszont a kritikusok közül senki nem vett részt azon az idő közben megszervezett egyeztetésen, amin az érintett cég képviselőjének, a beruházás menedzsmentjének az álláspontját is meghallgathatták volna. A fideszesek egyenesen hűtlen kezelésről beszéltek az ennek ellenkezőjét alátámasztó jogi szakvéleménnyel megspékelt ügy kapcsán. Valószínűtlen persze, hogy valóban tesznek majd feljelentést. A állásfoglalások, dokumentációk itt érhetőek el.
  • Az előző közgyűlésen minősített többség hiányában nem sikerült a Pécsi Kistérségi Társuláshoz tartozó családi napközik napidíjáról dönteni. Pedig a társulás fideszes elnöke, Bogád polgármestere nagyjából könyörgött, hogy a díjemelésről a tagok (környező települések vezetői) már döntöttek és a városházi fideszes képviselők ne szabotálják az előterjesztést. Most sem történt ez máshogy, de egy parttalan, nagyjából egy órás, a napirendi ponthoz csak érintőlegesen kapcsolódó „vita” után végül ezúttal meglett a jó gomb.
  • Ismét több pénzt kért és kap a közétkeztetésben utazó Hungast: a közgyűlés ezúttal 69 millió forint emelést (pdf) szavazott meg vita nélkül a Fidesz-közeli cégnek. A ráemelés csak néhány hónapra szól mivel az érvényes szerződés inflációkövető, azaz évfordulókor amúgy is emelkedni fog a díj. Ezt az emelést saját forrásból pótolja az önkormányzat, azaz a városi fenntartású iskolákban, óvodákban fizetendő menzadíjak nem emelkednek.
  • Önkormányzati cégek (ZSÖK, PVH) vendéglős bérlőinek ír ki támogatási pályázatot a város, mert az előzetes felmérések alapján őket érinti leginkább az energiaválság (pdf). Energetikai tervet is be kell nyújtani, és nem egy általános bérleti díj kedvezményről van szó, mint korábban.

#nagykötőjel

– VLOG3: A folytatásos monológgá adaptált polgármesteri városinfó újabb epizódja rendkívüli módon vasárnap került ki. Ezt a PécsMa most is vázlatosan összefoglalta. Leginkább a Tüke Buszról volt szó, legérdekesebb infók röviden:

  • Egyelőre nem látszik, hogy a februárban átadott új 8 elektromos busz után mikor érkezhetnek újabbak a városba, ez állami pályázatoktól függ.
  • Nincs törekvés a jegylyukasztók lecserélésére, inkább az e-jegyek felé terelnék az utazókat (a beígért e-bérletekről nem volt szó).
  • Maradni fognak a buszreklámok, mert bevétel szempontjából jól teljesítenek.
  • Drasztikusan megemelkedtek a Tüke Busz kiadásai (üzemanyag, energia), miközben az állami hozzájárulás aránya csökkent.
  • A polgármester szerint a „Fidesz és az ÖPE tudatosan elkezdte megvezetni a pécsieket légből kapott adatok alapján”. Itt Péterffy arra utalt, hogy a fejlesztési célú, EIB-hitelkeretet különböző pályázatok önerejének biztosítására használja a város, ahogy azt az előző városvezetés is. Ezt keverik össze működési célú hitellel, ami súlyos problémát jelezne a város költségvetésében.

– RE-BREUER: Emléktábla jelöli hamarosan az egyik legismertebb magyar Bauhaus-alkotó, Breuer Marcell szülőházát az Irgalmasok utca 4. alatt. A tábla készítése folyamatban van, de a kezdeményező Dél-Dunántúli Építész Kamara egy köztéri emlékoszlop pályázatot is kiírt. Ezt a Breuer Marcell sétányon, azaz a Tudásközpont és a Kodály Központ közötti zöld területen helyeznék el. Érdekesség, hogy 2010-ben már próbálkozott egy Breuer-emlékművel a kamara és a város, nyertest is hirdettek. Viszont a formabontó alkotásra a fideszes városvezetés aztán „nem talált forrást”, ellentétben a botrányos, Kligl-féle zsánerszoborral.

– SZILIKATE: A 24.hu szerencsére helyettem is szorgalmasan figyeli Szili Katalin Facebook-oldalát, így azt vehették észre az elmúlt hetekben, hogy titulust váltott. Ahogy korábban a müzliben is szerepelt: miniszterelnöki megbízotti tisztségéről „lemondott”, így egy varázsütéssel fel is oldotta a kormányzati pozíció és PTE-t fenntartó alapítványban betöltött kuratóriumi tagság közötti összeférhetetlenséget. Mindenesetre, egy ideje már miniszterelnöki főtanácsadóként közszerepelget Szili Katalin, akit hiába keresett ezzel kapcsolatban az újság az egyetemen keresztül, és a 24.hu kérdéseire a miniszterelnökség sem válaszolt.

🟠
Az egykori szocialista politikus, aki még 2009-ben Páva Zsolt ellen indult, már a 2010-es évek elején-közepén a Fideszhez sodródott, és a Párt, valamilyen rejtélyes okból azóta is mindenféle pozíciókkal segíti a boldogulását.

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli