#81 – Francia érzések | Importált trollkodások | Megoldandó problémák

#81 – Francia érzések | Importált trollkodások | Megoldandó problémák
Előfordul, hogy meglátok egy pécsi postaládát és beleszeretek.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Hosszú lett a hírlevél – még az ingyenes is – szóval nem rabolnám senki idejét egy teljesen feleslegesen hosszú bevezetővel.

Üdv,
Ervin


#kispont

A márciusi közgyűlés tizenegy és fél órás közvetítésébe itt lehet belenézni, és bár lehetetlen feladatnak tűnik egy ilyen megalkotása, szerencsére van szöveges összefoglaló is a PécsMa jóvoltából. A hírlevél további részeiben is utalok majd egy-két mozzanatra, itt most csak a legérdekesebb pontokat emelem:

  • Az előző közgyűlésen még elnapolták az új közterület-használati díjakat is bevezető előterjesztést, és az ezzel kapcsolatos kérdéseimre sem kaptam választ, viszont a halasztás oka legalább részben kiderült. Az immár elfogadott módosítás a Blinkee e-robogóira továbbra is vonatkozik, pedig közben kiderült, hogy idén stratégiai okokból Pécsen el sem indítják a szolgáltatást. A rendeletből viszont kikerült az e-rollerek után fizetendő hasonló tétel. Ugyanakkor, egy másik előterjesztést elfogadva (pdf) pályázat kiírásáról döntöttek: e-roller szolgáltatót keres a város, amelyik a PécsiKét is üzemeltető Biokommal együttműködve jöhetne a városba kezdetben 100 darab rollerrel. Szegeden egyébként hasonló konstrukcióban működik a Lime, de Pécsen a buszos közlekedéssel (díjkedvezmények formájában) is összehangolnák a szolgáltatást.
  • Hatalmas déjà vu-je lehetett a közgyűléseket rendszeresen figyelemmel követőknek, ugyanis ismét előkerült a Magyarürögi-vízfolyás ügye és ezúttal már sikerült is a kivitelezői szerződés felbontásáról szóló határozatot elfogadni. A fideszes és egyéb ellenzéki képviselők ugyanazokat a kritikákat fogalmazták meg, mint korábban, és ugyanolyan válaszokat kaptak, mint két hónapja. Viszont a kritikusok közül senki nem vett részt azon az idő közben megszervezett egyeztetésen, amin az érintett cég képviselőjének, a beruházás menedzsmentjének az álláspontját is meghallgathatták volna. A fideszesek egyenesen hűtlen kezelésről beszéltek az ennek ellenkezőjét alátámasztó jogi szakvéleménnyel megspékelt ügy kapcsán. Valószínűtlen persze, hogy valóban tesznek majd feljelentést. A állásfoglalások, dokumentációk itt érhetőek el.
  • Az előző közgyűlésen minősített többség hiányában nem sikerült a Pécsi Kistérségi Társuláshoz tartozó családi napközik napidíjáról dönteni. Pedig a társulás fideszes elnöke, Bogád polgármestere nagyjából könyörgött, hogy a díjemelésről a tagok (környező települések vezetői) már döntöttek és a városházi fideszes képviselők ne szabotálják az előterjesztést. Most sem történt ez máshogy, de egy parttalan, nagyjából egy órás, a napirendi ponthoz csak érintőlegesen kapcsolódó „vita” után végül ezúttal meglett a jó gomb.
  • Ismét több pénzt kért és kap a közétkeztetésben utazó Hungast: a közgyűlés ezúttal 69 millió forint emelést (pdf) szavazott meg vita nélkül a Fidesz-közeli cégnek. A ráemelés csak néhány hónapra szól mivel az érvényes szerződés inflációkövető, azaz évfordulókor amúgy is emelkedni fog a díj. Ezt az emelést saját forrásból pótolja az önkormányzat, azaz a városi fenntartású iskolákban, óvodákban fizetendő menzadíjak nem emelkednek.
  • Önkormányzati cégek (ZSÖK, PVH) vendéglős bérlőinek ír ki támogatási pályázatot a város, mert az előzetes felmérések alapján őket érinti leginkább az energiaválság (pdf). Energetikai tervet is be kell nyújtani, és nem egy általános bérleti díj kedvezményről van szó, mint korábban.

#nagykötőjel

– VLOG3: A folytatásos monológgá adaptált polgármesteri városinfó újabb epizódja rendkívüli módon vasárnap került ki. Ezt a PécsMa most is vázlatosan összefoglalta. Leginkább a Tüke Buszról volt szó, legérdekesebb infók röviden:

  • Egyelőre nem látszik, hogy a februárban átadott új 8 elektromos busz után mikor érkezhetnek újabbak a városba, ez állami pályázatoktól függ.
  • Nincs törekvés a jegylyukasztók lecserélésére, inkább az e-jegyek felé terelnék az utazókat (a beígért e-bérletekről nem volt szó).
  • Maradni fognak a buszreklámok, mert bevétel szempontjából jól teljesítenek.
  • Drasztikusan megemelkedtek a Tüke Busz kiadásai (üzemanyag, energia), miközben az állami hozzájárulás aránya csökkent.
  • A polgármester szerint a „Fidesz és az ÖPE tudatosan elkezdte megvezetni a pécsieket légből kapott adatok alapján”. Itt Péterffy arra utalt, hogy a fejlesztési célú, EIB-hitelkeretet különböző pályázatok önerejének biztosítására használja a város, ahogy azt az előző városvezetés is. Ezt keverik össze működési célú hitellel, ami súlyos problémát jelezne a város költségvetésében.

– RE-BREUER: Emléktábla jelöli hamarosan az egyik legismertebb magyar Bauhaus-alkotó, Breuer Marcell szülőházát az Irgalmasok utca 4. alatt. A tábla készítése folyamatban van, de a kezdeményező Dél-Dunántúli Építész Kamara egy köztéri emlékoszlop pályázatot is kiírt. Ezt a Breuer Marcell sétányon, azaz a Tudásközpont és a Kodály Központ közötti zöld területen helyeznék el. Érdekesség, hogy 2010-ben már próbálkozott egy Breuer-emlékművel a kamara és a város, nyertest is hirdettek. Viszont a formabontó alkotásra a fideszes városvezetés aztán „nem talált forrást”, ellentétben a botrányos, Kligl-féle zsánerszoborral.

– SZILIKATE: A 24.hu szerencsére helyettem is szorgalmasan figyeli Szili Katalin Facebook-oldalát, így azt vehették észre az elmúlt hetekben, hogy titulust váltott. Ahogy korábban a müzliben is szerepelt: miniszterelnöki megbízotti tisztségéről „lemondott”, így egy varázsütéssel fel is oldotta a kormányzati pozíció és PTE-t fenntartó alapítványban betöltött kuratóriumi tagság közötti összeférhetetlenséget. Mindenesetre, egy ideje már miniszterelnöki főtanácsadóként közszerepelget Szili Katalin, akit hiába keresett ezzel kapcsolatban az újság az egyetemen keresztül, és a 24.hu kérdéseire a miniszterelnökség sem válaszolt.

🟠
Az egykori szocialista politikus, aki még 2009-ben Páva Zsolt ellen indult, már a 2010-es évek elején-közepén a Fideszhez sodródott, és a Párt, valamilyen rejtélyes okból azóta is mindenféle pozíciókkal segíti a boldogulását.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth