Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban

Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban
Csizmadia Péter a Fidesz március 14-i ünnepségén – Fotó: Gűth Ervin

A kormánypártok pécsi polgármesterjelöltje 2014 óta a városi közgyűlés tagja, 2019 óta a helyi Fidesz frakcióvezetője. Februárban dőlt el a jelölése, de már tavaly nyáron is az esélyes indulók között emlegették. Ellenzékiségről, jelöltségről, lejáratókampányokról, programról, megtámadott civilekről kérdeztük.

Milyen tanulságokat vont le Fidesz-KDNP-ÖPE 2019-es pécsi vereségéből?
Szerintem alapvetően három tényező hozta azt az eredményt. Először is, részben a mi hibánk, hogy nem tudtunk elég gyorsan dolgozni, és elég fejlesztést lezárni azok közül, amiket elkezdtünk. Persze, ez részben a rendszer hibája is, hiszen ezek a nagyszabású fejlesztések időigényesek. Ilyen például a vásárcsarnok, a bicikliutak, az óvodák, iskolák fejlesztése. Ezeket az előző európai uniós finanszírozási ciklusban előkészítettük, de befejezni már nem tudtuk. 
A második probléma az volt, hogy szerintem nem tudtuk jól elmagyarázni az embereknek, hogy valójában milyen háttérmunka zajlik. Azt sem tudtuk elmagyarázni, hogy milyen strukturális reformokat hajtottunk végre, amik miatt egyenes pályára állhatott a város. 
A harmadik tényező pedig egészen egyszerűen az a politikai helyzet volt, ami 2019-ben kialakult. Hogy a szélsőbal, a szélsőjobbig egy ernyőszervezet alatt álltak össze, egy magát függetlennek kikiáltó polgármesterjelölttel. Az idő persze bebizonyította, ezt a csapatot ugyanazok a régi MSZP-és és most már DK-és arcok által dominálják. A más-más ideológiai alapokon álló szavazók az aggályaikat félretették és támogatták ezt. Nem biztos, hogy minden választóval szemben fair, hogy így támogassanak közös jelölteket, de ameddig a választók ezt hajlandóak megtenni, addig ezzel próbálkozni fog a baloldal.

💡
A Mecseki Müzli mind a hat pécsi polgármesterjelölttel interjút készített, mindegyik megtalálható ezen a linken.

Mi az elmúlt 4,5 év helyi ellenzéki politizálás tanulsága?
Az, hogy a jelenlegi városvezetés még a látszatra sem ügyel és semmibe veszi a javaslatainkat. Megjegyzem, a jobbító szándékú szakmai javaslatainkat, elképzeléseket. Teljesen lekorlátozták a polgári oldal eszközeit a közgyűlésben. Nagyon ritkán hívtak minket egyeztetésekre, azok is inkább látszategyeztetések, csupán tájékoztatók voltak. Péterffy Attilával lényegében mindösszesen három alkalommal tárgyaltam. Egyszer bejelentette, hogy Nyőgéri Lajost megteszi alpolgármesternek. Akkor jeleztem, hogy ezzel a saját politikai sírját ássa meg, de nem vette figyelembe. A másik, amikor a rezsiválság miatt a Tettye Forrásház nehézségeiről, a város ivóvízbiztonságáról beszéltünk, de szakmai anyagokat, érveket nem láttam. A harmadik, amikor felkért, hogy a kormánnyal tárgyaljunk közösen COVID-intézkedések miatt kiesett helyi iparűzési adó kompenzációjáról. Sikerrel. Ezen kívül még az egymás közötti, informális kommunikációban is érezhető az a korábban nem tapasztalt fagyosság, ami ellehetetleníti a párbeszédet. A közgyűlések kiüresedtek, szakmai viták pedig nincsenek.

A közgyűléseket követve ezt én nem így érzékelem, illetve az is előfordul, hogy a Fidesz nem megy egy el előzetes egyeztetésekre.
Belülről, én ezt így élem meg. Amiről meg beszélni lehetne, azok tényleg látszategyeztetések, hiszen 1-2 nappal egy előterjesztés előtt már mit tehetnénk? Vegyünk például egy költségvetést, aminek a számait már év vége felé lehet látni. Nekünk pedig a februári hivatalos beterjesztés előtt egy-két héttel vagy néhány nappal korábban jeleznek.

Csizmadia Péter a pécsi közgyűlésben – Fotó: Gűth Ervin

Úgy tudom, hogy több jelölt is szívesen vállalta volna a polgármesterjelöltséget a Fidesz színeiben. Mi volt a döntő tényező?
Hallottam nagyon extrém, ötletszerű pletykákat is a lehetséges jelöltekről – volt, aki Szentkirályi Alexandrát emlegette –, de valójában hosszú ideje folytak erről beszélgetések. Ki lenne ideális, hogyan fussunk neki a választásnak? Ahogy haladtunk előre jeleztem, hogy nagy tisztelettel vállalnám a feladatot. Próbáltam a beszélgetések során az elmúlt évek munkáját, az alkalmasságomat megvilágítani. Aztán közmegegyezés lett a vége felé. Februárban előterjesztették a pécsi csoportnak, ahol majdhogynem egyhangú támogatást kaptam, amit megerősített a területi választmány. 

A rendszerváltástól egészen 2010-ig a Fidesz részt vett a Pécs-Baranyai Értelmiségi Klub választási rendezvényein, azóta nem. A mostani vitáktól – amiken minden más induló képviseltette magát – miért maradtak távol?
Szerintem az értelmes vitáknak van helye. Próbáltam a közgyűlésben ezt képviselni, ügyvédként részben ez a munkám. De az a tapasztalatom, hogy a jelenlegi polgármester nem vitapartner. Vitatkozni lehet vele, de ebből már kicsit elegem van. Egyébként az első rendezvénnyel egy időben a programbemutatóm volt, a második esten pedig inkább saját kampányrendezvényünkre koncentráltam. Tartalmas beszélgetéseket folytattunk Cziráki professzorral egy lakossági fórumon.

A vitán megjelentek kampányfinanszírozásról is beszéltek. Láttam, hogy az elmúlt hetekben nagyjából 1 millió forintból hirdették a bejegyzéseit Facebookon. A médiahátszelet, a Megafon-szerű oldalakat, civil pénzekből szervezett rendezvényeket nem számolva – hogyan néz ki a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjének a háttere ebből a szempontból? Plakátokra, kulcstartókra, szórólapokra, rendezvényekre gondolok.
A kampányt nagyobb részben a Fidesz támogatja, ugyanakkor azt gondolom, hogy a saját kampányomba nekem is be kell szállnom. A programom ismertetésére kell sokat fordítani. Nekem fontos volt, hogy legyen programalapú a kampányom, tudjunk mit ajánlani a pécsieknek. Mitől lesz Pécs sikeresebb? Hogyan kapaszkodik fel arra a helyre, amit megillett. Hiszek benne, hogy erre is van igény és nem csak a „szembesítőkampányokra”. Ezt a programot már hónapokkal ezelőtt elkezdtük előkészíteni, és megkérdeztük a pécsieket is. Tizenegyezer válasz érkezett és a kérdéseinkre adott válaszok mellett nagyon fontosak voltak az egyéb jelzések. De az is érdekes, hogy a 11 ezer visszaérkezett válaszadónak csupán 0,7% mondta azt, hogy tisztességes a jelenlegi városvezetés.

Kampányplakát a PMFC pálya mellett – Fotó: Gűth Ervin

Ez a felmérés mégiscsak a Fidesz bázisát szólította meg, csoda, hogy egy ilyen kérdésre ilyen arányú válasz érkezik?
Mindenkinek kiküldtük, bárki válaszolhatott, akár online is és személyesen is ott voltunk a városban. Péterffyék bázisa valamiért nem válaszolt pedig ők is visszaküldhették volna, hogy szerintük minden rendben van.

A március 14-i beszédében azt mondta, hogy lejáratásra számít. Közben elég komoly negatív – vagy ahogy fogalmazott „szembesítő” – kampányt is folytatnak. A kettő közötti ellentmondásnak mi a feloldása?
Mi tényekre alapozott kampányt folytatunk. Tény, hogy feljelentések hatására büntetőeljárások vannak folyamatban. Tény, hogy Péterffy Attila Gyurcsány Ferenc támogatásával lehet polgármester. Gyurcsányék foglya, egyértelmű. Ehhez képest, engem olyan ügyekbe akarnak belerángatni, amikhez semmi közöm nem volt. Tíz évig senkinek se jutott eszébe, de most még azt is mondhatják, hogy én loptam el a Volvo-buszokat. 

Orbán Viktor nemrég azt mondta, hogy ebben a kampányban egy mondatnyi energiát sem szabad a bizonytalanokra fordítani. Az elmúlt választások és trendek tükrében Pécsen van akkora bázisa a Fidesznek, hogy így lehessen győzni? Vagy itt nem ez a stratégia?
A 2022-es választáson Pécsen majdnem ugyanannyi szavazatot szerzett a Fidesz, mint amennyit a levitézlett baloldali pártok összefogása. A pártok még ott vannak, de szavazók már nincsenek. A fasisztáktól a kommunistákig tartó összefogás annyira lejáratta magát, hogy ebből az elégedetlenségből született a Magyar Péter-jelenség. Ennek a hiteltelen alakulatnak képviselője Pécsen Péterffy Attila és holdudvara. Őket akarja leváltani Magyar Péter. De még egyszer jelzem, én minden pécsivel akarok foglalkozni, erről szól a programom. Az összetettebb kommunikációra, értékajánlatra szomjazó réteg szerintem igenis kíváncsi arra, hogy mi egy fideszes jelölt programja, milyen elképzelései vannak. Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkoztunk a kampányban. Más kérdés, hogy a pártlogó mennyire fogja taszítani az emberek egy részét, de a programom szerintem mindenkinek támogatható. 

A minden pécsiben olyan szervezetek is benne vannak, mint az Emberség Erejével Alapítvány és a pride-ot is szervező Diverz Ifjúsági Hálózat. Ellenük komoly lejáratókampányt, hangulatkeltést folytatott a Fidesz és az ÖPE. Ezeknek a civileknek most mi az ajánlat?
Nem szeretnék a 2019 előtti időkhöz visszatérni, inkább nyissunk meg közösen egy új korszakot. Ha nyerünk, akkor velük is tárgyalni szeretnék.

Az elmúlt 4,5 évben volt velük bármilyen kapcsolat?
Nem, de talán az Emberség Erejével szakmai kérdésben keresett, igyekeztem is írásban válaszolni. Minden Pécsért tenni akaróval tárgyalni kell. Ideológiai és értékalapon lehetünk különbözőek, de egy városban lakunk és keressük meg azt, ami összeköt. 

Reálisnak tartja ezt, mikor a Fidesz kommunikációja sokszor pont a hasonló szervezetek, értékrendek támadásáról szól?
Még egyszer mondom, mindenkivel tárgyalni kell, aki a város javát akarja. Ha valamilyen kezdeményezés érkezik felém, akkor nyitott leszek.


További induló jelöltek

  • Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál | ITT
  • Sándor Zoltán: Nincs sok esély, hogy nyerjek, de a Mi Hazánk presztízsét növeli, hogy tud polgármesterjelöltet állítani Pécsen ITT
  • Bognár Szilvia: Ahogy Csizmadiának és Péterffynek Orbán, lehet, hogy a következő generációnak mi leszünk a mintaITT
  • Szentgyörgyváry Péter: Magyar Péter a csalódottakat hívja, én meg a kemény jobbosokat és a kemény balosokat isITT
  • Lajos Milán: Azt gondolom, hogy segíteni menőITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth